Refractieve lensimplantatie

Laserbehandeling ogen

1. Phake Lensimplantatie

Phake Lensimplantatie is een vorm van lensinplanting waarbij een kunstlens wordt ingepland in het voorste oogsegment = ruimte tussen het hoornvlies en de natuurlijke lens. Volgens de plaatsing van deze lenzen in het oog kan men verder onderverdelen in lenzen welke worden geplaatst voor de iris (bijvoorbeeld artisan – artiflex) en de implanteerbare contactlens welke wordt geschoven in de ruimte tussen de natuurlijke lens en de iris (Visian ICL).

Implanteerbare contactlens (ICL)

Deze lens is gemaakt van collageen acrylaat (collameer) en is heel dun en flexibel. Zowel bijziendheid, verziendheid als astigmatisme kunnen met deze lensoperatie worden gecorrigeerd. Deze techniek is ook zeer complementair aan de (femto)lasik waarbij bepaalde gevallen kunnen behandeld worden waarvoor laserbehandeling niet aangewezen is. Bij de lensinplanting wordt via een kleine hoornvliesinsnede een lens in het oog geschoven en vervolgens geplaatst over de natuurlijke lens en achter de iris. 

Deze pijnloze procedure gebeurt onder druppelanesthesie en duurt ongeveer een kwartiertje. In samenspraak met Dr. Kesteloot kan worden beslist om beide ogen in dezelfde operatietijd te behandelen dan wel 1 à 2 weken tussen de behandeling van beide ogen te houden. Binnen de paar dagen kan u uw werkzaamheden hervatten. Implanteerbare contactlens – Toestemmingsformulier

 

2. Lensimplantatie (Refractive Lens Exchange)

Behalve dmv. lasercorrectie bestaat er ook de mogelijkheid om een refractieve afwijking te corrigeren dmv. lensimplantatie. De optische scherpstelling van het oog wordt geregeld door 2 lenzen, enerzijds het buitenste hoornvlies of cornea en anderzijds de natuurlijke lens welke zich achter de pupilopening bevindt. De natuurlijke lens kan haar kromming wijzigen waardoor het mogelijk is scherp te stellen op verschillende afstanden (ver + dicht).

Helaas zal vanaf de leeftijd van 40 jaar deze vervormbaarheid van de lens progressief verminderen waardoor men afhankelijk wordt van een leesbril. Bij een refractieve lensimplantatie zal de sterkte van de kunstlens, welke de natuurlijke lens zal vervangen, zo berekend worden dat ze de vooraf bestaande refractieve afwijking (onder vorm van bril of contactlenzen) zal compenseren. Hierdoor zal de afhankelijkheid van bril of lenzen in de meeste gevallen verdwijnen.

Femtocataract laserchirurgie

De drang naar steeds hogere precisie maakt dat de computergestuurde laser- chirurgie steeds meer wordt toegepast in de oogchirurgie. Het lasercentrum (LRC) beschikt over een uiterst nauwkeurige femtocataract laser van de nieuwste generatie.

Voordelen:

  • Perfecte centrage en cirkelvorm van de lenskapselopening zorgt voor een optimale plaatsing van de kunstlens in de lenskapselzak.
  • Verdeling van de lens in kleine stukken waardoor minder energie nodig voor de lensverwijdering.
  • Het maken van insneden in het hoornvlies zonder dat er nog een mesje aan te pas komt.
  • Bij correctie van de vorm van het hoornvlies i.p.v. astigmatisme.

Deze voordelen van de femtocataractlaser zullen zorgen voor bijkomende kwaliteitswinst in het operatieresultaat na cataractingreep of refractieve lensuitwisseling. De toegenomen precisie en de zuinigere omgang met energie voor de lensverwijdering zullen ook de veiligheid van deze oogchirurgie op een nog hoger niveau brengen.

Indicaties voor refractieve lensimplantatie

Dr. Kesteloot zal een refractieve lensimplantatie overwegen bij patiënten met presbyopiehinder (leescorrectie) en bij patiënten waarbij een lasikprocedure minder aangewezen is. Aangewezen kandidaten:

  • Leeftijd > 40 jaar
  • Refractieafwijking moeilijker te corrigeren met laser – vooral verziendheid / hypermetroop
  • Wens om zowel ver als dicht zonder correctie (zonder bril) te kunnen zien
  • Geen andere oogziekten

Techniek lensimplantatie

De techniek is dezelfde van een cataractoperatie, alleen wordt er in dit geval geen vertroebelde lens (= cataract) doch een heldere lens vervangen door een multifocale lens met een aangepaste sterkte om het zicht voor zowel ver als dicht te herstellen. Het is dan ook aangewezen dat de chirurg die een refractieve lensimplantatie uitvoert reeds een grote ervaring heeft met de klassieke cataractoperaties. Dr. Kesteloot heeft reeds meer dan 10.000 staaringrepen uitgevoerd volgens de nieuwste technieken.

Risico’s refractieve lensimplantatie

De risico’s van een refractieve lensimplantatie zijn deze van een klassieke cataractingreep. Hoewel de grote meerderheid na een refractieve lensimplantatie vlot kan functioneren zonder bril kan men dit resultaat nooit garanderen. Een kleine minderheid kan afhankelijke blijven van een bril en soms zal het nodig zijn na de lensimplantatie nog een bijkomende correctie met de laser uit te voeren om een eventuele restafwijking te corrigeren.