Femto Lasik

Een gloednieuwe evolutie in de refractieve laserchirurgie is het snijden van het oppervlakkige hoornvliesflapje met een speciaal daarvoor ontworpen laser, de femtolaser. Deze staat ter vervanging van het mechanische keratoom waarmee tot dusver het flapje wordt gesneden.
Deze femto lasik techniek verenigt het beste aller werelden doordat het de voordelen van de lasiktechniek (groot comfort en snelle genezing) combineert met een minimaal traumatische creatie van de flap.
Het maken van de flap gebeurt door het plaatsen van zeer talrijke micropulsen op een precieze diepte (welke overeenstemt met het snijvlak) zodat door fotodisruptie een zeer egaal snijvlak wordt bekomen (cf. figuur hier naast).

Voordelen

Er zijn enkele duidelijke voordelen aan de femto lasik t.o.v. het mechanisch keratoom :

  1. Het minimaal trauma van de femtolasik resulteert in een zeer egaal snijvlak waardoor de genezing nog sneller kan gebeuren.
  2. De femtolasertechnologie staat borg voor een uiterst hoge precisie qua flapdikte. Bij femtolasik is het mogelijk om zeer dunne flapjes te snijden (subbowman lasik). Deze “weefselzuinigheid” heeft het voordeel dat de structurele stevigheid van het hoornvlies nog minder hinder zal ondervinden van de flapcreatie. Men kan gevallen behandelen zoals personen met dunne hoornvliezen of personen met een hoge refractieafwijking (bijziend, astigmaat of verziend) die tot dusver niet konden behandeld worden.
  3. De kans op verwikkelingen bij het maken van de flap is duidelijk lager bij de femtolaser tov. het klassieke mechanische keratoom.

Door de voordelen van de femtolasik heeft de NASA in de VS beslist om deze techniek exclusief te gebruiken voor de correctie van de refractieafwijkingen bij de astronauten. Ook de jachtpiloten van de Amerikaanse Navy worden met deze femto lasik techniek behandeld.

Het enige nadeel aan deze beloftevolle femto lasik techniek is de meerprijs veroorzaakt door de extra apparatuur die duurder uitvalt in vergelijking met een mechanisch keratoom.

In deze video zal Dr. F. KESTELOOT meer uitleg geven over hoe dat een laserbehandeling verloopt met reacties van de personen die behandeld worden.

In deze video zal Dr. F. KESTELOOT uitvoerig spreken over de femtolasikprocedure en de mogelijke risico’s toelichten.