Lensvervanging

Een lensvervanging is een medische behandeling waarbij de natuurlijke ooglens wordt vervangen door een geavanceerde kunstlens. Deze ingreep is vooral gericht op het herstellen van de flexibiliteit van de ooglens, die met de jaren afneemt. Ontdek hoe lensvervanging een effectieve oplossing biedt voor leeftijdsgerelateerde veranderingen in het zicht en andere oogproblemen.

Naarmate je ouder wordt, zal de soepelheid van je ooglens afnemen. Dan zie je zowel dichtbij als veraf minder goed. Bij een lensvervanging wordt de eigen natuurlijke lens vervangen door een uiterst geavanceerde kunstlens of implantlens. Hierdoor kan je oog weer scherpstellen voor veraf, middenafstand en dichtbij.
De impact van de behandeling is blijvend, want de implantlens heeft een vaste leescorrectie die niet meer verandert doorheen de tijd. In 80% van de gevallen is er na de ingreep geen bril meer nodig. In 15% van de gevallen kan een bril nog nodig zijn hetzij voor zicht dichtbij of voor ver. Slechts in 5% van de gevallen is er nog regelmatig een bril nodig.

Afhankelijk van jouw wensen en levens-en werkomstandigheden, bepalen we de meest geschikte lens voor jou. Onze artsen hebben ervaring met monofocale (scherp zicht op één afstand) en multifocale (scherp zicht op verschillende afstanden) lenzen, alsook met de techniek van ‘monovision’ (één lens voor zicht dichtbij en één lens voor verzicht). Na het vooronderzoek bekijken we samen wat de meest gepaste lens is voor jou.

Wanneer kom je in aanmerking voor een lensvervanging?

  • Leeftijd
Om in aanmerking te komen voor een lensvervanging als alternatief voor een bril of lenzen moet je minstens 45 jaar oud zijn.
  • Recent vooronderzoek
Het vooronderzoek dat de basis vormt voor jouw behandeling mag niet langer dan een half jaar geleden plaatsgevonden hebben.

Wij helpen je graag!

Ontdek een heldere, scherpe wereld. Ben je het beu om voortdurend afhankelijk te zijn van een bril of lenzen? Dan kan een lensvervanging de oplossing bieden. Ons deskundige team staat klaar om je bij elke stap te ondersteunen en al je vragen te beantwoorden.

  • Na je vooronderzoek worden de lenzen specifiek voor jouw ogen gemaakt.
  • Drie dagen voor de ingreep volg je thuis voorbereidende stappen met oogdruppels.
  • Eén uur voor de geplande ingreep moet je thuis beginnen met het indruppelen van pupilverwijdende medicatie, volgens de instructies die je hebt ontvangen tijdens de consultatie.
  • Bij aankomst in Oogartsencentrum ZW-Vlaanderen, starten we met enkele administratieve zaken. Als je pupil voldoende verwijd is, begeleiden we je naar de operatiekamer. Daar worden je ogen verdoofd en zorgvuldig ontsmet.
  • Terwijl je rustig ligt, maken we een kleine insnijding in het hoornvlies. Vervolgens vervangen we je natuurlijke lens door een kunstlens, die we op de perfecte plaats in je lenszakje plaatsen.
  • De behandeling duurt een vijftiental minuten per oog en is volledig pijnloos. Na de ingreep mag je meteen naar huis, maar dien je wel begeleid te worden door iemand.

De prijs van een lensvervanging varieert. Het is afhankelijk van verschillende individuele factoren. We vinden het belangrijk om voor elke patiënt een persoonlijke prijsberekening te maken. Voor een algemeen overzicht van onze tarieven kan je onze tarievenpagina raadplegen.